Çiğdem ÖZKAN AYGÜN (Öğr. Gör. Dr.)

coaİlk lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde almış ve MBA eğitiminden sonra sanat tarihi ve arkeoloji alanlarına yönlenmiştir. Nautical Archaeology Society tarafından verilen su altı arkeolojisi eğitimlerini almıştır.  İtalyan Dış İşleri Bakanlığı Bursu’nu üst üste beş sene kazanarak ve Associazzione Palatino Vakfı desteğiyle doktorasını Roma I – La Sapienza Üniversitesi Ortaçağ Arkeolojisi Bölümü’nde tamamlamıştır. Doktora sırasında ayrıca Getty Vakfı, Associazione Mare Nostrum ve AKMED (Akdeniz Medeniyetleri Derneği) aldığı burslarla Isola Palmaria'da sualtı arkeolojisi eğitimi almış, Bizans batıkları konusunda araştırma yapmış ve mimari eser restorasyonu konusunda sertifika programına katılmıştır.  Yine bu dönemde özel yetenek sınavıyla kabul edildiği Scuola Arti Ornamentali’de yağlı boya tablo restorasyonu eğitimi almış ve ICR’de (Istituto Centrale per il Restauro) dersler almıştır. PADI Advanced Open Water ve CMAS Underwater Archaeology brövelerine sahiptir.

İtalya’daki eğitimlerini tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim görevliliğine devam etmiştir ve 2005 yılından itibaren İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Lisans programında derslerini vermeye devam etmektedir.

I have been granted with the scholarship of Italian Ministery of Foreign Affairs and studied Byzantine art history in Roma I -La Sapienza. I have received a Phd. in the Post-Classical Archaeology Programme. During my Phd study I have received grants from the Getty Foundation, Associazione Mare Nostrum and AKMED (Society of Mediterranean Civilizations) and got underwater archaeology and restoration certificates. I have also been accepted to Scuola Arti Ornamentali and studied restoration there. I have the brevets of PADI Advanced Open Water, CMAS Underwater Archaeology and Nautical Archaeology Society.

I have been teaching at the İstanbul Technical University Humanities and Social Sciences Department and Fine Arts Department since 2005. During my tenure, I have taught the following courses: İstanbul: History, Art and Society; Topics in History and Society; Art, Culture and Society; Tourism and Environment; Introduction to Fine Arts; Traditional Turkish Arts and Crafts; Art and Interpretation; Mythology and Art. I have conducted archaeological surveys of "Sunken Medieval Settlement at Hazar Lake Eastern Turkey " and "Survey of water supply in the area of Hagia Sophia, Topkapı Palace and Hippodrome".

I have conducted 4 multidisciplinary Scientific Research Project (BAP) for Istanbul Technical University since 2005. Three documentary films have been shot by İZ TV and TRT about my surveys and has been on air since 2010. I am a member of Turkish Underwater Sports Federation Board of Underwater Archaeology and I have awards as an underwater photographer.

Verdiği Dersler/Taught Courses:

SNT 104E Mythology and Art