Bulaşan Bedenler: Ağ Siyaseti Seminer Dizisi
3 - Bulaşan İmgeler / Neoliberal Beyinler (Pasi Väliaho)
Kürasyon: Dr. Ebru Yetiskin, İstanbul Teknik Üniversitesi
@Akbank Sanat, İstanbul
Ekim 2015 – Haziran 2016
Organizasyon: DECOL
Etkinlik Sayfası: link
"Bulaşan Bedenler: Ağ Siyaseti Seminer Dizisi" dijital teknolojiler ve ağlar yoluyla hakim olan siyasi-ekonomik yapıya ve güncel toplumsallaşma sorunlarına yenilikçi yaklaşımlar sunmayı amaçlıyor. Ekim 2015 - Haziran 2016 arasında her ay birer konuşmacının yer alacağı etkinlik, dünyaca ünlü medya teorisyenlerini, aktivist ve sanatçıları bir araya getiriyor. Güncel bir tartışma platformu yaratmaya katkıda bulunacak seminer serisinin içeriği bilim, siyaset, felsefe, sinema, sosyal medya, nörobilim, finans ve sanat gibi birçok alanı birbirine katıyor, disiplinler ötesi perspektiflerin çoğalmasına aracılık ediyor. Konuşmalar finans dünyasının görünmeyen arayüzlerini ifşa etmekten, sosyal medya hesaplarının neoliberal beyinler ve ilişkiler üretmesine, ve biyoteknoloji-hukuk ve devlet arasındaki b(ağ)lar ile obje, objektiflik ve hakikat ilişkilerine uzanan tartışmaları kapsıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle
İstanbul Teknik Üniversitesi - İ.T.Ü, Winchester School of Art / University of Southampton ve Akbank Sanat işbirliğiyle
Daha fazla bilgi: http://www.academy.decol.tv/
Bulaşan İmgeler / Neoliberal Beyinler
Bugün görüntüler neler yapabilme kapasitesine sahipler ve yaptıkları şeyleri acaba nasıl gerçekleştiriyorlar? Plastik olduğu kadar oyuncul, daha doğrusu eylem odaklı doğasıyla ayrıştırılan çağdaş dijital görüntülerle ilgili bu konuşma, 21. yüzyıl kapitalizminde görüntülerin iktidarını inceliyor. Etkileşime geçtiğimiz, oynadığımız, işlediğimiz görüntüler ve öngörü yapmayı sağlamaktan çok içine alarak kuşatmaya dayalı jestüel manipülasyon ve afektif angajman gerektiren görüntüler...
Amaç, bu görüntülerin güncel iktidar ağlarının içinde direnç gösterme ve eski halini alabilme yeteneğini nasıl öğrettiğini ve bireyleri nasıl da ‘neoliberal beyinlere’, yani sürekli görünüp duran krizlerden korkmayan, rekabetçi, biyolojik olarak kısıtlı, birçok farklı unsura ayrılmış ve esnek kişilere dönüştürdüğünü anlatmaktır.
Konuşma ilk el çekim yapanlardan sanal gerçekliklere kadar uzanan bu özne figürünün çeşitli görsel formlardaki fabrikasyonunu keşfediyor. Güncel ekran kültürünün mevcut bilimsel, ekonomik ve askeri paradigmaların esasını oluşturan plastisite, önceden ele geçirebilme ve bağışıklık benzetmelerini nasıl da bünyesinde barındırdığını ve bunlara nasıl yeniden aracılık ettiğini analiz ediyor.
Pasi Väliaho, film tarihi ve teorisi ile ekran medyası üzerine yazmakta ve eğitim vermektedir. Finlandiya’da bulunan Turku Üniversitesi Medya Çalışmaları’nda doktorasını yapan Väliaho, Goldsmiths Londra Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü, Film ve Ekran Çalışmaları’nda ders vermektedir. MIT Press tarafından 2014 yılında yayınlanan “Biopolitik Ekranlar: Görüntü, İktidar ve Neoliberal Beyin” ve Amsterdam Üniversitesi tarafından 2010 yılında yayınlanan “Hareketli İmgeyi Haritalamak: 1900’lerde Jest, Düşünce ve Sinema” adlı kitapların yazarıdır. Makaleleri Theory, Culture & Society, Body & Society, Discourse, Parallax, and Theory & Event ‘de yayınlanmıştır.
Websitesi: http://www.gold.ac.uk/media-communications/staff/valiaho/
Etkinlik ücretsizdir.
ÖNEMLİ HATIRLATMA: Salon kapasitesi 120 kişi ile sınırlıdır.
Etkinlik davetiyeleri etkinliğin başlangıç saatinden bir saat önce (15.30) dağıtılmaktadır.